Testünkben hét fő energiaközpont található, mely központok energiaszintje aránylag egyszerű módon mérhető is. Sőt egyes teóriák szerint kilenc, illetve tizenkét fő energiaközpont, úgynevezett csakra létezik.

Nem hinnénk azt, hogy a mi feladatunk lenne eldönteni, hogy téved-e valaki, és ha igen, akkor ki, amikor az energiaközpontok számának kérdése kerül szóba. Mivel a legtöbb bizonyítható elképzelést az indiai felfogás és tradíció adja, mely szerint hét energiaközpont, azaz hét csakra létezik, talán célszerű a továbbiakban ezt az elvet követnünk.

Már a XIX. század végén felismerték, hogy az elnyomott- elfojtott érzések ún. gócokat képeznek a test meghatározott területein, megbetegítve azt. E megfigyelések teljes mértékben és hajszálpontosan fedik az indiai csakrákkal kapcsolatos tanokat. A hét csakra a törzs és a fej kitüntetett és egyben meghatározott pontjain található a test tengelyvonalában, forgó energiatölcséreket képezve. A különböző tanokban található leírások nagyjából azonos helyre helyezik a csakrákat. Viszont a csakrák méretében felfedezhetők kisebb-nagyobb eltérések. Egyes leírások például egy alma nagyságához hasonlítják, míg mások - mint pl. a kínaiak - hüvelykujjnyi méretre utalnak. Személyes tapasztalataink szerint viszont adott esetben mindkét állítás akár igaz is lehet, ugyanis méréseink szerint a csakrák egyénenként eltérő méretűek lehetnek. Az egyetemleges életenergia a gyökér-csakrából kiindulva halad a korona-csakra irányába, mintegy összefüggő láncra fűzve a csakrákat. Mivel mindegyik csakra az ővele szomszédos csakrákon kívül a test több pontjával - szervével - is kapcsolatban van, ez a kapcsolat alkotja a "működő egész"-et. Belátható, hogy ezek bármelyikének alulműködése - az elszenvedett energiahiány miatt -, felboríthatja az élet egyensúlyát, azaz betegségeket okozhat.

   A gyökér csakra

Az 1-es (gerinc alja) funkciója a túlélés, eleme a föld, joga a lét, démona a félelem, színe a vörös és identitás típusa a fizikai.

Az első csakra elnevezései: Muládhára csakra, gyökér csakra, bázis csakra, alap csakra, farközpont (gyökértámasz).
A gyökércsakra a fizikai világgal való kapcsolatunkat mutatja. Akinek rosszul működik a gyökércsakrája, az általában "nem jár két lábbal a földön". Ennek következtében nincs meg a földelése sem. A földelésen" keresztül lépünk kapcsolatba Föld anyával, a materialista világgal. Aki túl sokat foglalkozik a szellemi világgal, a felső 3 csakra beindításával, és közben elhanyagolja a földi dolgokat, annak az egyensúly megteremtése érdekében földel kapcsolatos tevékenységeket javaslok. Kertészkedés, kirándulás
Gyakorlat: Föld meditáció- miközben kapcsolatba kerülsz a földanyával, gyökeret versz benne, mint egy öreg fa, hogy a stabilitásod megtaláld.

Az 1-es csakra (gerinc alja) funkciója a túlélés, eleme a föld, joga a lét, démona a félelem, színe a vörös és identitás típusa a fizikai.

Az első csakra, az alap-csakra (gyökér-csakra) a hátgerinc alsó végénél, a farkcsontnál helyezkedik el. E energiaközponton keresztül tapasztaljuk meg-, sajátítjuk el a menekülés vagy harcreakciókat. Közvetlen kapcsolatban van a mellékvesével, a vesékkel, és a hátgerinccel. Ez az energiaközpont felelős a fizikai erőnlétünkért és vitalitásunkért. A munka- a hivatás, az energia, az aktivitás elsődleges mozgatórugója. A színe általában vörös, eleme a föld.
Betegségek: aranyér, bélgyulladás, fogínygyulladás, gerincpanaszok, hasmenés, székrekedés, hideg végtagok.

   

A szakrális csakra

A  2-es csakra (alhas)funkciója a szexualitás, eleme a víz, joga az érzelem, démona a bűntudat, színe a narancs és identitás típusa az érzelmi típus.

A második csakra elnevezései: Szvádhisthána csakra, szakrális-csakra, hasi-csakra, szex-csakra, keresztközpont.
Alapelve, a lét alkotó jellegű szaporodása.
A hozzá kapcsolódó tanulási feladat, az ősi érzelmek, áramlás az élettel, érzékiség, erotika, kreativitás, rácsodálkozás, lelkesedés széles skáláját foglalja magába.
A nemiséghez kapcsolódó feladata miatt, a rendellenes működés esetleg szexuális problémákra utal.
Gyakorlat: Feküdj hanyatt a földön, térdeid egymás mellett hajlítva, talpak a talajon a fenékhez közel. Karok a test mellett, tenyér a talajon. Lelegezz be lassan, és emeld fel a csípőd a földről minél magasabbra, de a vállad tartsd lent. Lassú kilégzéssel csigolyánként ereszd le a hátad.
Állj fel egyenesen, térdek enyhén hajlítva, medence előre billentve. Forgasd a csípőt fokozatosan kisebb körökben, majd lassan növeld a kor méretet. Ismételd a forgatást a másik irányba. Fej és lábak teljesen mozdulatlanok, térd laza és hajlékony (kicsit hastáncszerű mozgás).

A második csakra a nemi szerveknél (szex-csakra) található, de ugyanez a csakra a kreativitás csakrája is. Irányítja- szabályozza viselkedésünket kapcsolatainkban, a nemi életben, és ez által a szaporodásban. A gyökér-csakrával együtt felelős az emberi szexualitás örömeiért és problémáiért. A színe általában narancssárga, eleme a víz.
Betegségek: bélgörcsök, felfúvódás, gombás fertőzés, hajhullás, hereproblémák, méhproblémák, petefészek-ciszta, impotencia, a prosztata megbetegedései, mellbetegségek, étkezési zavarok, kóros elhízás, orgazmus-problémák.  

A Napfonat

A 3-as csakra (köldök) funkciója az erő, eleme a tűz, joga a cselekvés, démona a szégyen, színe a sárga és identitás típusa az ego.

A harmadik csakra elnevezései: Manipúra-csakra, solár- plexus (napfonat), köldök-csakra, lép-csakra, gyomor-csakra, máj-csakra.
Hozzá tartozik a gyomor, emésztő rendszer. Helytelen működése esetén, a személyiség kibontakozása, az élmények és az érzelmek feldolgozása, problémát okoz. Ami a fizikai síkon az emésztésnél megmutatkozik
Gyakorlat: Ülj egyenes háttal, vegyél mély lélegzetet, lazítsd el a hasizmaidat, aztán hirtelen feszítsd meg 10x, mindegyikkor hirtelen rövid kilégzés.
További jó gyakorlatok: felülések, futás, és minden olyan gyakorlat, ami az energiát mozgásba hozza.


A harmadik csakra kissé a gyomorszáj alatt (köldök-csakra) helyezkedik el, és a hasnyálmiriggyel van közvetlen kapcsolatban. Az epehólyag működését befolyásolja, s így távolról szabályozza az idegrendszert is, de hozzá tartozók még: a szem- a látás, a gyomor és a máj. Az érzelmi érzékenység és személyes erő központja. A köldök-csakra szenvedélyeink és saját énünk irányítója. A színe általában sárga, eleme a tűz.
E csakrához olyan betegségek tartoznak, melyek aggodalomra, félelemre, szorongásra és elnyomott agresszióra vezethetők vissza: cukorbetegség, epepanaszok, emésztési problémák, gyomorfekély, epe és májbetegségek.

Az emberi testben számtalan idegdúc van, mégis közülük csak egy, a napfonat (plexus solaris) az, amely általánosan ismert. Abban is egyedülálló, hogy a néphit szerepet tulajdonít neki az ­érzelmek és a lelki élet terén.

Orvosi szemmel nézve egy idegdúc csak a testi szervekre hat. Christopher Vasey utánajárt, hogy ­van-e alapja a fenti, általánosan elterjedt véleménynek, és arra a kö­vetkeztetésre jut, hogy a napfonat valóban központi szerepet tölt be az emberi létezés folyamán, amely messze túlmutat az anyagi síkon.  
  
Az idegfonat (plexus) egy idegcsomó, ahol olyan idegek találkoznak és lépnek kapcsolatba egymással egy kis központban, amelyek egyébként egymástól elválasztva működnek. A központnak az a feladata, hogy összehangolja és szabályozza az egyes szervek működését. Ez alapján az idegfonat a vegetatív idegrendszerhez tartozik, amely a szervek működéséért felelős, és nem a központi idegrendszerhez, amely hatásköre a mozgásra és az érzékszervekből érkező információ továbbítására terjed ki.
 
A fogadás szerve

A napfonatnak, amely a szívgödörben (más néven gyomorgödörben) található, kizárólag azokra a szervekre kellene hatást gyakorolnia, amelyekkel idegi kapcsolatban van: a májra, a hasnyálmirigyre, a vesékre, a gyomorra és a belekre. Mégis azt mondják, hogy azoknak az embereknek, akik idegi feszültség miatt nehezen lélegeznek, görcs van a napfonatában vagy ott blokkolva vannak  annak ellenére, hogy a légzés szabályozása nem a napfonat feladatai közé tartozik! Másik példa: A napfonat masszírozása és borogatása mély ellazulást vált ki az egész szervezetben  ez is egy olyan tapasztalat, mely szintén azt mutatja, hogy a napfonat nemcsak az élettani folyamatokra lehet hatással.
 
Úgy tűnik, hogy a napfonat által ellátott feladatok valóban túlnyúlnak azon a hatáskörön, amelyet általában neki tulajdonítanak.
 
A fenti feltételezést megerősíti a napfonat anatómiai felépítése: Az idegi központok  ahol döntéseket hoznak, pl. az agy  felszíne rendszerint szürke (innen a szürkeállomány elnevezés), belseje azonban fehér. Ez azért van így, mert a döntésben aktív, információkat feldolgozó szürke sejttestek a felszíni részen vannak, míg a fehér idegkötegek (az idegsejtek axonjai és azok elágazó nyúlványai), amelyek az üzenetek fogadásáért és továbbításáért felelősek, belül helyezkednek el.
 
A napfonatban ez fordítva van: a fehérállomány kívül van, a szürkeállomány pedig belül. A sejtek e különleges szerveződése egy olyan szervvé teszi a napfonatot, amely inkább az üzenetek fogadására és továbbítására alkalmas, mint azok feldolgozására.
 
Ennek az adottságnak különös figyelmet kell szentelnünk. Az általánosan elterjedt nézet szerint a napfonat a vegetatív idegrendszer vezérlő központjainak információit továbbítja. Ahhoz azonban, hogy ezt a feladatot el tudja látni, nem szükséges, hogy a fehérállomány a felszínen helyezkedjék el. Hogy kívül túlnyomórészt mégis fehérállomány van, az arra utal, hogy a fogadó működés rendkívül fontos. De honnan származnak azok az impulzusok, amelyek fogadását szemmel láthatóan segíti ennek az idegfonatnak a felépítése, ha sem a központi idegrendszerhez nem tartozik, sem az öt érzékszerv által továbbított információból nem jut el hozzá semmi?
 
Impulzusok a szellemből

Az imént feltett kérdésre a Grál-üzenetben találhatunk választ. Itt azt olvashatjuk, hogy a napfonat feladata arra is kiterjed, hogy az ember nem anyagi, belső magjából  a szellemből  érkező információkat fogadja. Ezeket továbbítja az ember anyagi burkának, a fizikai testnek, egészen pontosan az agynak és ezáltal a nappali tudatnak.
 
Az ember központja a nem anyagi szellem, az agy csupán annak eszköze. Ez egyébként csak egy a sok eszköz közül, melyet a fizikai test az inkarnációkor a szellem rendelkezésére bocsát.

Hogy az ember tudattal rendelkező szelleméből kiinduló információ elérje az agyat, szükség van egy összekötő útra. A fizikai testben ez az út a napfonatnál kezdődik, amely olyan, mintha egy testbe nyíló bejárati kapu lenne a szellem számára.

Napfonat és ezüstfonál
   
A napfonat a látó emberek test és lélek kapcsolatáról szóló leírásaiban is fontos szerepet játszik: Innen indul ki az úgynevezett ?ezüstfonál?, egyfajta éterikus köldökzsinór, amely lehetővé teszi a lélek számára, hogy a testet megelevenítse.

Az ezüstfonál illetve ezüstzsinór létezéséről már a Bibliában is szó esik (vö. Préd 12, 6), ahol az ezüstfonálról a halál, tehát a test és a lélek különválása kapcsán írnak.

A test és a lélek természetes összekapcsolódása, amely a napfonat környékére vezető ezüstfonálon keresztül valósul meg, a halálkor fokozatosan megszűnik ? míg az alvás során csak fellazul. Ezért fordul az elő, hogy nagyon érzékeny emberek, akiket váratlanul felébresztenek, érzik a napfonat környékét. Feszültséget és meleget éreznek, s néha még arról is beszámolnak, hogy érezték, ahogyan beléptek a testükbe  de ez nem akárhol történt, hanem egészen konkrétan a napfonaton keresztül.
 
Egy ilyen élmény természetesen elsősorban az érintett személy számára jelent sokat. Mégis nemde mindannyiukban öntudatlanul is jelen van a tudás, hogy hol van a szellem bejárati kapuja a testbe? Ha valaki szólít minket, és biztosak akarunk lenni abban, hogy ránk gondolt, akkor azt kérdezzük: Ki? Én? ...és a kezünk automatikusan nem a fejre mutat, hanem a napfonat környékére. Hiszen itt van a kapu önmagunkhoz, énünkhöz.

Ez az új tudás a napfonat feladatáról segíthet bennünket, hogy mélyebben megismerjük önmagunkat. Az életünk nemcsak a fejünkben játszódik le. A gondolataink keletkezésénél persze szerepet játszik az agy, de az, ami igazán emberi, a lelkesedés, az akarat, a szeretet, benső lényünkből, a szellemből származik. A szellem pedig a napfonaton keresztül kapcsolódik a testhez. Ezen idegdúc rendkívüli feladata tehát a szellem impulzusainak fogadásában rejlik.

A szív-csakra

A 4-es csakra (szív) funkciója a szeretet, eleme a levegő, joga a szeretet, démona a fájdalom, színe a zöld és identitás típusa a társadalmi típus.

A negyedik csakra elnevezései: Anáhata-csakra, szív-csakra, szívközpont.
Összeköti a 3 alsó - föld közeli és a 3 felső  szellem világhoz kapcsolódó csakrát. Alapeleme a szeretet adása és kapása.
Gyakorlat: Ülj kényelmesen, kezeidet tartsd ki magad elé, vállmagasságban, nyújtott karral. Fordítsd az egyik tenyeredet lefele, a másikat felfele, aztán gyorsan nyisd ki és csukd be őket többször egymás után, míg fáradtnak érzed őket. Cseréld meg a tenyereidet, és ismételd meg a gyakorlatot. Folytasd ezt, míg kényelmetlen lesz folytatni. Ejtsd le a karjaidat, nyisd ki az ökleidet, és lassan érintsd össze a tenyereidet. Közelítsd majd távolítsd a tenyereidet, és érezd az energiát áramlani közöttük.
Ez a gyakorlat segít kapcsolatot létrehoznia a szívcsakra és a kezek közt, és nagyon hatásos elvegezni pl. gyógyító munka előtt.


A negyedik csakra a szívnél (szív-csakra) található. A test energetikai középpontja, és a szívvel, mint szervvel, valamint a csecsemőmiriggyel áll szoros kapcsolatban. A szívet, a vér minőségét, és a vérkeringést irányítja, valamint az immunrendszert szabályozza. A szeretet központja. A színe általában zöld, eleme a levegő.
Betegségek: az immunrendszerrel és a vérkeringéssel kapcsolatos betegségek, az antitestképzés, a fehér-vérsejtek képzése, és végül maga a szív, mint szerv.  


A torok csakra

Az 5-ös csakra (torok) funkciója a kommunikáció, eleme a hang, joga a beszéd, démona a hazugság, színe a kék és identitás típusa a kreatív típus.

 Az ötödik csakra a toroknál található, ezért a köznyelv általában torok-csakrának nevezi. A pajzsmiriggyel, a nyakkal, és a szájjal van közvetlen összefüggésben. Irányítja a tüdőt, a hangszálakat, a hörgőket és az anyagcserét. Elsősorban a légzéssel, a beszéddel és az önkifejezéssel kapcsolatos. Az önkifejezés, a kommunikáció és az értékítélet központja. Itt halljuk meg a külső és a belső hangokat. A torok-csakra a szex-csakrával igen szoros kapcsolatban áll. A szex-csakra a test ösztöni részét, míg a torok-csakra pedig az intellektuális, szimbolikus részét irányítja. A színe általában kék, eleme az éter.
Betegségek: beszédproblémák, köhögés, torokfájdalom, rekedtség. Az elnyomott érzelmek elzárhatják a torok-csakra energiáját.

A harmadik szem

A 6-os csakra(homlok) funkciója az intuíció, eleme a fény, joga a látás, démona az illúzió, színe az indigó és identitás típusa az archetíp, ősi típus.

Hatodik csakra elnevezései: Ádnyá-csakra, homlok-csakra, a ?harmadik szem", a tudás szeme, a belső szem (a parancs-csakra)
A 3. szem a spirituális látáson kívül a kreativitás és a szellemiség központja is. Zártsága esetén ezekkel is komoly gondok vannak. A belső értékek kifejlődésén keresztül mutatja a helyes utat. Ez nem azt jelenti, hogy csak azoknak működik helyesen akik tisztán látók, mert azok legfeljebb mást is látnak a minket körülvevő környezetben. A jól működő 3 szem, segít az élet vezetésben.
Gyakorlat: tenyereidet erősen dörzsöld össze, aztán hunyd le a szemed, és borítsd be őket a tenyereddel. Elvezd a meleget és sötétet. Nyisd ki a szemed, tenyereid még mindig föléjük borítva, majd lassan vedd el a kezeidet.

A hatodik csakra vagyis a harmadik szem (esetleg homlok-csakra) a homlok közepén, a két szemöldök kö-zött található. Az agyalapi miriggyel áll közvetlen kapcsolatban, ezért az agy alsó részét, az idegrendszert, a fül, az orr, és a bal szem irányítását végzi. A lélek színhelye. Ez vezérli a meditációt, az elmélkedés irányát, az intuíciót. A harmadik szem a nevetést is irányítja. Ezen belül az egyik legnagyobb feladatának tekinti azt, hogy tudjunk nevetni önmagunkon. A színe indigókék, de alkalmanként a vörös és a kék kombinációjaként jelenik meg. Nem tartozik hozzá elem.
Betegségek: folyamatosan visszaköszönő fejfájás, látászavarok (rövid és távollátás, kancsalság, kötőhártya-gyulladá

A korona csakra

A 7-es csakra (a fejtetőn található) funkciója az ismeret, eleme a gondolat, joga a megismerés, démona a ragaszkodás, színe a viola és identitás típusa azuniverzális.

A hetedik csakra elnevezései: Szahaszrára-csakra, korona-csakra, fejtetőközpont, ezerszirmú lótusz
Segítségével kerülünk kapcsolatba a szellemi világgal.
Alapelve a tiszta lét, melyet legkönnyebben meditáció közben érzékelhetünk: ibolya, fehér, illetve arany színeket megjelenítve.
Gyakorlat: fejmasszázs


A hetedik vagy korona-csakra (esetleg fejtető-csakra) a fejtetőn, a kutacsoknál található. A korona-csakra a legmagasabb tudati szintet szimbolizálja. A tobozmiriggyel áll közvetlen kapcsolatban. A felső agyat, valamint a jobb szemet irányítja. E csakrán keresztül lehet felvenni Teremtőnkkel a "kapcsolatot". A teljes felszabadultság, az abszolút szabadság tudatának az állapota. Színét általában ibolyaszínűnek, de néha fehér fénynek láthatjuk. Eleme nincs.
Betegségek: általában lelki, pszichés eredetű betegségek, esetleg személyiségváltozások (parkinson-kór, alzheimer-kór, depresszió, epilepszia) fordulhatnak elő.


A csakrák, a testben való elhelyezkedésüknek megfelelően, a tudat különféle állapotaihoz, ősi elemekhez és filozófiákhoz kapcsolódnak. Például: a legalsó csakrák, melyek fizikailag közelebb vannak a földhöz, az életfunkciókkal kapcsolatos kérdésekhez kötődnek: túlélés, mozgás, tett. Fizikai és társadalmi törvények szabályozzák. A fentebb helyezkedő csakrák mentális területet képviselnek és szimbolikus jelentéssel bírnak a szavakon, képeken, elképzeléseken keresztül. Minden egyes csakra az ember pszichikai egészségének egy fontos komponensét (lsd. funkciók fentebb) képviseli.
Metafórikusan a csakrák különféle elemekkel vannak kapcsolatban (lsd. táblázat). Ezek az elemek az univerzum elemeit képviselik, a gravitációt, polaritást, elhasználódást (égés, anyagcsere), egyensúlyt, vibrálást, fényességet (átv. értelemben is), és a tudatot magát. Fontos megérteni ezeket az elveket, hiszen elvezet a csakrák megértéséhez. A föld szilárd, masszív; a víz formátlan és folyékony; a tűz átalakító; a levegő könnyű és légies; a hang impulzív és ritmikus; a fény fénylik; míg a gondolat a tudat alkotója. A különféle elemekkel történő meditáció elvezet a csakrákhoz.
A csakrák együttesen formálnak egy a Jákob lajtorjájához hasonló átmenetet a Föld és az Ég, a test és az ész, az anyag és a szellem között. Ezek a polaritások állandóak és folytonosak. A hét csakra a szivárvány hét színével párosodik. A fény vibrálásának legalacsonyabb látható színe a vörös, az alapcsakrával párosul, mely a leggyorsabb és legrövidebb. A viola a fejtető színe. Az összes többi szín (narancs, sárga, zöld, kék, indigó,) a közbülső csakrák színei. Apránként, ahogy megtanuljuk kinyitni és gyógyítani a csakrákat, melyek mi magunk vagyunk, mi magunk leszünk a Szivárvány Híd, mely a Föld és az Ég között ível.

 

 

 

 Az alsó 3 csakra a Földi síkhoz kapcsolódik, míg a felső három a szellemi világhoz. A köztük elhelyezkedő szív csakra pedig összeköti őket.
Sokan keresik szellemi útjukat, de soha sem szabad csak az egyik csakrára fókuszálni. Gyakran okoz problémát, hogy még a szellemi tanítók között is van olyan, aki csak a felső csakrák fejlődésére fókuszál, és az alsóbb, fölhöz kapcsolódó csakrák működését mellőzi tanításaiból. Ez a hiba azonban a mi fizikai síkunkon szinte azonnal érzékelhető, mert a "földtől való elrugaszkodás a személy és energia rendszere felborulását okozza.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Menüdoboz
Menüdoboz
Naptár
Szöveges mező